dissabte, 25 d’agost del 2007

MANTRES



Posa’t un mantra per seguir llegint:



Sempre hi ha hagut portes que no he traspassat. He tret el nas per moltes, però no sempre les he obert del tot i he entrat. Fa a prop d’un any , en vaig obrir una i hi vaig entrar. Era la porta del Chi Kung. Vaig descobrir que dins hi havia tot un mon i moltes mes portes: Tai Chi, Ioga, Budisme, Càntics , Mantres o no, i moltes coses més, però moltes.
Totes aquestes portes et van obrin pas cap el teu interior, totes et porten cap a l’harmonia amb tu mateix, amb el teu entorn i amb el cosmos. Es com un viatge introspectiu, cap en dins de tu mateix. Sense deixar de posar els sentits al teu voltant.
Per fer aquest viatge cal dur amb tu unes quantes coses, no coses materials, no, coses com la meditació, la paciència, l’esforç, el tai chi, ioga, etc i , com no, la música.
Aquí es on , per a mi, entren els Mantres.

En Frodo i en Sam van necessitar Lembas de Lothlorien per fer el camí. Si vols fer un viatge encara més llarg que ells, si vols mirar dins teu i recórrer tot l’univers, també hauràs de dur al sarró alguns estris. Uns dels indispensables son els Mantres.
El Mantra és una paraula o un grup de paraules dites en Sànscrit (llengua sagrada de l’hinduisme i el budisme tàntric) que es van repetint un determinat nombre de vegades.
Pel seu so, ritme, significat, vibració, etc, poden produir un augment de la capacitat de concentració de la ment. La seva finalitat seria alliberar la ment del condicionament material i elevar la consciència a un pla superior o espiritual.
La paraula és un so, el so és vibració i la vibració és energia.


El Mantra OM és el so primigeni de l’univers, segons l’hinduisme, i principi de tots els Mantres.
Segons les lleis de la fonètica sànscrita, la vocal “o” es considera la resultant dels sons “a+u”. Així, OM = A U M , simbolitzen el cos, la parla i la ment.

El Mantra més conegut és Om Mani Padme Hum, els tibetans ho pronuncien "Om Mani Pedme Hung", que significa "la joia del loto que resideix dins de cada un.
“Mani” significa joia i simbolitza els factors del mètode: l’intenció altruista d’il·luminar-se, la compassió i l’amor. “Padme” simbolitza la saviesa. "Mani Padme” representa la joia del loto, la saviesa essencial que ho ajunta tot. “Hum” representa la realitat sense límits encarnada dins dels límits del ser individual. Així Hum uneix lo individual amb l’universal.

Així, les sis síl•labes, Om Mani Padme Hum, signifiquen que a partir de la pràctica de un camí, que es la unió indivisible del mètode y la saviesa, pots transformar el teu cos, la teva parla i la teva ment impures en el cos, la parla i la ment pures. Tots tenim dins nostre la llavor de la puresa, en el sentit d’harmonia, amor, etc, “la essència de aquells que han anat” (Tathaghatagarbha),
Es conegut com el Mantra de La Compassió, encara que els xinesos no ho entenen com a Llàstima, sinó com a Joia, Amor.

Diuen que cada una de les sis síl•labes que composen el mantra, OM MA NI PAD MÉ HUM, té una virtut específica i poderosa per a provocar la transformació en diferents aspectes del nostre ser. Les sis síl•labes purifiquen completament les sis emocions negatives, que son manifestació de la ignorància i que ens fan obrar de forma negativa amb el cos, la parla i la ment, creant així els sofriments que en ell experimentem. Per mediació del mantra, l’orgull, la gelosia , el desig , l’ignorància, la cobdícia i la ira es transformen en la seva veritable naturalesa, les savieses de les sis famílies de budes que es manifesten en la ment il•luminada.

De moment me’l posaré a la butxaca perquè m’acompanyi.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Diuen que el mestre apareix quan l'alumne està preparat per aprendre... mai es tard per tractar de ser millor que el que era un mateix el dia d'abans...

Ostres! jo hauria de començar..

Kamal ha dit...

Ja has trobat algun alumne preparat? ;-)

Anònim ha dit...

Te està quedando precioso, sigue...