dissabte, 5 de gener del 2008

TAO I RESPIRACIÓ





Es pot viure dos mesos sense menjar, i dues setmanes sense aigua, però només es pot viure uns minuts sense aire. (Hung Yi-hsiang)

Segons els Taoistes la nutrició obtinguda amb l’aire de la respiració es encara més important per a la salut i la longevitat que la obtinguda amb aliments o beguda.
Això es basa en l’equilibri bioelèctric, en l’equilibri entre ions negatius i ions positius en l’entorn en que vivim i la seva influencia en nosaltres.

A Orient la respiració es considera una ciència. La Xina té el Txi Kung i la India té el Pranayama. Però a Occident ni tan sols hi ha un terme per a designar el control de la respiració
El Txi Kung utilitza tècniques respiratòries per a aconseguir un equilibri d’energies, del Yin i el Yang des de fa a prop de 5000 anys.

Ara bé, com hem de respirar?
La diferencia entre la respiració superficial normal i la respiració abdominal profunda ve donada per la funció del Diafragma, membrana muscular que separa la cavitat toràcica de la abdominal
Encara que molts metges segueixen considerant al diafragma un múscul poc important, de fet si observem el cos humà ens adonem de que el ésser humà esta dissenyat per a respirar amb el diafragma. La respiració pectoral, amb l’ajut de la musculatura intercostal no arriba ni a aconseguir una tercera part de aire insuflat als pulmons que si es fa una respiració amb el diafragma.
Si practiques una respiració abdominal, redueixes el nombre de inspiracions i expiracions per minut a menys de la meitat, augmentant el rendiment respiratori.



Respiració abdominal
La respiració abdominal comença per baix, no per dalt
Cal, primer insuflar aire a poc a poc cap a la part inferior dels pulmons , dilatant el diafragma vers l’abdomen. Així omplin la part inferior dels pulmons. Desprès, amb la musculatura intercostal obrim la caixa toràcica per a omplir la part del mig dels pulmons i desprès amb un petit esforç final, apugem les clavícules una mica per acabar d’omplir la part superior dels pulmons.
Amb practica pots anar augmentant la dilatació diafragmàtica uns 4 mil•límetres per any, el que suposa un augment de la capacitat pulmonar de entre 1000 i 1200 ml.

De cara a la vida quotidiana, els nervis, angoixes, ansietats, etc, produïdes es poden apaivagar fent inspiracions abdominals profundes i retenint l’aire uns segons i desprès espirant de forma lenta i sostinguda. L’ansietat disminuirà.

Cal respirar, si, però també cal respirar bé.

Bibliografia: El Tao de la Salud, el Sexo y la Larga Vida (Daniel Reid)

11 comentaris:

Anònim ha dit...

La respiración abdominal es buena para todo. De hecho los bebes respiran así, pero de mayores la solemos olvidar.

Un beso, Tarek, pones cosas muy interesantes.

Anònim ha dit...

Tens molta raó, és molt important respirar bé, i és bo que ens ho recordin. Jo, la veritat és que no ho faig, però m'agradaria aprendre'n. De moment prenc nota del que expliques, i un dia m'he de decidir a anar a algun lloc a que me n'ensenyin.
La frase del començament és molt encertada per entendre com n'és d'important.
(Agafo aire...una abraçada!...trec l'aire);-)

Moments ha dit...

Jo no puc respirar bé perquè tenc el "tabique" del nas tort. Mil vegades he pensat en operar-me però em fa por: ja m'he acostumada a respirar quasi sempre per la boca. Què hi farem!

Anònim ha dit...

Sakki, los bebes..es verdad...es que ya no me acordaba..hace tantos años..:-)

Un beso de Reyes

Anònim ha dit...

Labruixoleta, hi ha molts llocs on practiquen una respiració abdominal, sobretot on fan Tai Txí , Ioga i coses semblants, però cal fer una inspiració gran i "omplir" el ventre en baixar el diafragma. De fet, fer això contra l'ansietat es acceptat per tothom, "occident" inclòs.
Molt bé, fent pauses i retenint, molt bé...
Una abraçada inspirant tot l'aire de la naturalesa!!

Maite Fruitós ha dit...

Tarek, excel.lent escrit!

Hi ha poques coses tan valuoses com la respiració abdomninal! Veig que et documentes bé amb Reid, crec que és dels millors...

Fixeu-vos si n'és d'important que a la zona abdominal se l'ha arribat a anomenar "el cervell abdominal" i s'afirma que hi ha moltes connexions d'aquesta zona amb el cervell situat al cap.

Molts problemes de desequilibris del sistema nerviós, de depressions, d'stress, etc, milloren molt amb la pràctica de la respiració abdominal.

Els nostres pulmons, no obtenen tota la quantitat d'oxigen que poden contenir fins que treballem la respiració abdominal. Ens conformem amb engrunes quan podríem disposar d'una energia sumament poderosa.

Quan prenem consciència de la nostra respiració i la millorem, cos i ment s'equilibren i poder sentir el gran alè de la Vida

Una abraçada

Anònim ha dit...

Joana, no se pas en el teu cas, però respirar profund també es deu poder fer amb la boca, penso.

una abraçada

Anònim ha dit...

MyT, en el mateix sentit a la darrera frase, en el llibre de'n Reid hi diu:
El comentari més antic sobre els beneficis de la respiració és un text del s.III amb títol:
"El Dragón esculpido de la mente literaria" que diu:
"La respiración regula las artes y las letras, pues despeja y armoniza la mente y equilibra y canaliza las energia vitales"

una abraçada

Anònim ha dit...

Nota:
El comentari del S. III es Xinés, com era d'esperar.

Maite Fruitós ha dit...

Certament, la respiració ho regula tot. Que en siguem ben conscients!

Ai els nostres savis amics xinesos, quines gies que ens donen, oi? ;-)

Una abraçada inspirant i expirant

Anònim ha dit...

The most difficult part about making money online is actually making your FIRST $1.00 online. To help you do that now, I am actually going to give you one dollar for every person who you refer that signs up for this contest!

Click here=JOIN NOW!!