dissabte, 24 de novembre del 2007

Els 5 Elements de la Medecina Xina




La Medecina Tradicional Xinesa és un conjunt de pràctiques mediques mil•lenàries i que es basen en el concepte de "chi" (o energia vital) equilibrat, que es creu recorre el cos de la persona. El "chi" regula l'equilibri espiritual, emocional, mental i físic i està afectat per les forces oposades del "yin" (energia negativa) i el "yang" (energia positiva). Segons la medicina xinesa tradicional, la malaltia ocorre quan s'altera el fluix del chi i es produeix un desequilibri del yin i el yang.
Aquesta incorpora en els seus principis l'estudi de la relació del Yin/Yang, de la Teoria dels Cinc Elements i del sistema de circulació de l'energia pels meridians del cos humà.

Es considera al cos humà com un microcosmos que ha de vibrar harmònicament amb el macrocosmos on vivim. Una alteració del balanç energètic, o una disharmonia, deriva en una malaltia. Quan el cos és harmònic amb l'interior i l'exterior, és quan estem en la freqüència anomenada salut. Per entendre aquestes disharmonies, hem de conèixer les teories del Yin/Yang i dels cinc elements, utilitzades tan eficientment dins de la Medicina Tradicional Xina.

Es reconeix la persona com "individu", per això és que davant de dues persones amb la mateixa malaltia, no serà el mateix el tractament a seguir. Són dos cossos diferents, dues vivències diferents, dos tractaments diferents.

La teoria dels Cinc Elements és una forma de classificar els fenòmens naturals, i les seves interrelacions, segons la filosofia xinesa. Una traducció més exacta seria cinc fases o cinc moviments, per no perdre el caràcter dinàmic i de transformació que té en xinès. Aquesta teoria s'aplica a camps tan dispars com la música, la medicina xinesa tradicional, l'estratègia militar o el fengshui.


Els cinc elements són: fusta, foc, terra, metall i aigua. La teoria descriu els cicles de Generació i de Dominació entre ells. Segons el cicle de Generació la fusta genera el foc, el foc la terra, la terra el metall, el metall l'aigua i l'aigua la fusta. Segons el cicle de Dominació la fusta domina la terra, la terra l'aigua, l'aigua el foc, el foc el metall i el metall la fusta.

Element -Estació --Sabor --Organ (yin) -Víscera (yang) ---Emoció
Fusta--- -Primavera -Àcid -----Fetge ----------Bufeta biliar -----------Cólera
Foc ------Estiu -------Amarg ---Cor -------------Budell prim -----------Alegria
Terra -Canvi d'estació -Dolç ----Melsa ---------Pàncrees Estómag ----Obsessió
Metall --Tardor ------Picant ---Pulmó ---------Budell Gros ------------Tristesa
Aigua ---Hivern ------Salat ----Ronyó------- --Bufeta urinària ---------Por


Element-- Punt cardinal ---Color ---Nota musical---SO
Fusta ---------Est----------------- verd --------(mi)---------------CH
Foc ------------Sud------------ --vermell ------(sol)---------------HA
Terra --------Centre -------------groc ---------(do)---------------GROU
Metall --------Oest -------------blanc----- ----(re)----------------SSSSS
Aigua --------Nord --------------negre ---------(la)---------------CHUII

Tot això ho tenen en compte, doncs podria ser que en arribar la primavera haguéssim de vigilar la ira o colera perquè no ens afectés al fetge. I utilitzen també els son, els colors, etc per a influir en el bon estat dels òrgans.

4 comentaris:

Maite Fruitós ha dit...

Hola Tarek!

No, si cada dia que entro tinc una sorpreseta ben agradable...

La Medecina Tradicional Xinesa ho explica tot a través d'aquesta interessant teoria dels 5 elements.

Aquests cicles de Generació o Alimentació (Shen) i de Dominació o Destrucció (Ko) expliquen tot el funcionament del nostre organisme, dels nostres òrgans, com s'alimenten uns als altres i com també es controlen o es poden destruir si l'energia (Chi) es queda estancada i deixa de circular amb fluïdesa pel nostre cos.

Com dius, a la primavera ens cal tenir molt en compte l'emoció de la ira doncs danya l'energia del fetge que pot repercutir en una insuficient alimentació del cor (trencament del cicle de generació) o inclús en danys a l'Estòmac i la Melsa.

En aquests moments ens cal especialment cuidar l'energia dels pulmons que comença a estar baixa, doncs són els òrgans que treballen més a la tardor; la respiració conscient i cercar moments d'alegria, que ens impedeixin caure en la tristesa que acabaria de buidar-los energèticament poden ser eines de gran ajuda.

Comença el fred i en encetar l'hivern els nostres ronyons passaran a tenir una importància fonamental. Serà bàsic vigilar amb les pors que ens els deixarien sense energia i són òrgans freds, d'aigua, amb tendència a perdre Chi, així que haurem d'estar atents, doncs ells apart de totes les importants funcions de filtració, governen els ossos i les articulacions i conserven l'informació genètica que rebem al néixer que no es pot augmentar ni millorar sinó tan sols conservar.

Aiss és un món fascinant...

Bon diumenge. Una abraçada plena de Chi

Anònim ha dit...

Al no tener traductor, quizá no me enteré muy bien; pero creo que de lo principal si.

Se basa la salud en la armonía del yin y el yan. En la armonia del hombre con el universo.

Y en los cinco elementos con los que clasifican los fenómenos naturales. Y sus ciclos de dominación o generación entre ellos...

Un beso, Tarek. Es muy interesante ir aprendiendo contigo.

Anònim ha dit...

MyT.- Quin plaer llegir-te. Ets com una enciclopèdia , però del que cada dia m'agrada més. A mi em passa que cada cop descobreixo més i més coses. Es que no acabes d'obrir una porta i s'obre un altre. Es fantàstic aquest mon. I tu m'ajudes a entendre'l millor. Certament, tinc molta sort.
Bé...i espera que comenci a llegir coses de la Med. xinesa...;-))
He rebut el teu chi, gràcies.
Crec que es poden enviar coses a distancia...bé, és un altre tema.

Una abrazada plena d'alegria

Anònim ha dit...

SAkkarah, Creo que te has enterado muy bien. apartir de ahora pasa del traductor, ya no te hace falta. ;-)
Lo que no sabia es que la teoria de los 5 elementos fuera tan importante, pero parece (es que yo tambien estoy aprendiendo) que como explica MyT, enfocan todas las relaciones descritas entre organos, colores, elementos, sabores , sonidos, etc, en plan preventivo i curativo si hace falta...pero esta teoria esta llena de pequeñas cosas, es muy amplia...en fin

Un abrazo calido, para el frio.