divendres, 16 de novembre del 2007

TXÍ KUNG I SALUT





La practica del Txi Kung produeix sensació de tranquil•litat, alegria i pau interior entre d'altres moltes coses, encara que estàs totalment lúcid i fresc en tot moment.

La salut és alguna cosa més que estar lliure de malalties. La persona que esta veritablement sana, dorm i menja bé, té estabilitat emocional i ganes de fer feina i divertir-se i, generalment gaudeix del sexe en tota la seva amplitud.
No podem considerar com a persona sana aquella que ha de prendre pastilles per a dormir o suplements vitamínics, que s’enfada o es posa nerviosa sovint, que és mandrosa o incapaç de pensar, que no porta una vida sexual normal...etc.

A la Xina el plantejament és a l’inrevés que aquí:
Quan algú es posa malalt es pregunten: Perquè aquesta persona no esta sana?
El seu sistema de salut es basa en el sistema energètic.:

ENERGIA/TXÍ --> SANG--> CÈL•LULES--> TEIXITS--> ORGANS-->
FUNCIONS--> RELACIONS--> LA TOTALITAT.

Per tant, si es trastoca el nivell bàsic, l’energia / el Txí, probablement et posaràs malalt.

Llavors el fonament de la assistència sanitària xinesa es basa en el TXÍ. I una de les teràpies que s’utilitzen es el Txi Kung , a més de l’Acupuntura, herbes, massatge
etc.

Si, segons ells, el trastorn esta a la arrel, a l’energia, s’ha de tractar aquesta i no pas l’òrgan que no funciona bé. S’ha de tractar la causa.

Es preocupen , sobretot, per saber què ha portat a la persona a estar malalta, o sigui, perquè ha estat incapaç d’adaptar-se als productes o causes nocives quan altres si ho aconsegueixen.
Així, es possible que descriguin el trastorn del fetge degut al bloqueig del meridià pulmonar i a la insuficiència del Txí en el sistema de la melsa o com la acumulació de verí calent a nivell del pit a causa del bloqueig en el meridià pericardíac.

El Txí l’entenen com a energia, física i mental.

Si la causa de la malaltia es la obstrucció del fluir energètic, la solució lògica consisteix en el desbloquejament...i el remei més directe es el Txí Kung., sobretot, per guarir trastorns crònics com hipertensió, reumatisme, depressió , angoixa etc

El TxÍ Kung tracta de fomentar el fluir energètic harmoniós i aconseguir un estat mental augmentat.
Aquest fluir harmoniós de la TXÍ o energia traduït a termes metges convencionals significa que els sistemes de retroalimentació, defensiu, immunitari, regenerador, hormonal, de transport i la resta de sistemes orgànics funcionen amb normalitat. Per exemple, si hi ha contagi amb microorganismes, el sistema defensiu proporciona anticossos, si per, exemple, hi ha residus tòxics com àcids que maltracten la mucosa gàstrica o intestinal o colesterol que s’acumula a els vasos sanguinis, el sistema regenerador i l’hormonal, produeixen substancies per neutralitzar els tòxics.
Si tenim stres, es posen en marxa mecanismes que intenten relaxar la ment. Etc.

I això és el que converteix al Txí Kung en un sistema preventiu de salut o curatiu, procurant una fluïdesa energètica que mantingui tot el cos, la totalitat, en harmonia.

Un altre dia podem mirar la influencia del Txí Kung sobre la ment.

13 comentaris:

Anònim ha dit...

No funciona el traductor, pero creo que sí me enteré. Estar sano depende de la energía física y mental.

La energía mental positiva, si ayuda.

Me gustan estas cosas, porque conducen a una mente sana.

Un beso.

Maite Fruitós ha dit...

Hola Tarek

La Medecina Tradicional Xinesa té des de sempre una gran preocupació per la prevenció, perquè no emmalaltim.

Ells conceben la tasca d'un metge com la d'un jardiner que ens ajuda a cuidar el nostre cos (el nostre jardí). A Occident, el metge és més un mecànic que intenta arreglar els danys una vegada ja produïts.

De fet, a l'antiguitat, els metges xinesos cobraven una quota als pacients mentre estaven sans; si emmalaltien deixaven de rebre qualsevol compensació doncs era com si no haguessin sabut portar bé al pacient perquè no emmalaltís. Quan un pacient moria, es posava una llum vermella a la porta de la casa del metge perquè tothom sabés què havia passat.

Apart de tot el que expliques, m'agradaria afegir, que la Medecina Tradicional Xinesa dóna molta importància a les emocions com a desequilibradores de l'energia dels òrgans.

A cada òrgan li afecta una determinada emoció i si la patim molt acusadament i molt de temps, pot arribar a fer emmalaltir a l'òrgan i a desequilibrar tot l'organisme.

Consideren, per exemple, que la ira, la ràbia desequilibra el fetge; l'excès de foc emocional, al cor; les preocupacions a l'estòmac i a la melsa; la tristesa, als pulmons i les pors als ronyons.

Com bé dius, el Txi Kung és una de les teràpies que utilitza la Medecina T Xinesa per mantenir la Salut.

El nostre Txí ha de circular fluidament pel nostre cos, si s'estanca emmalaltim. Amb els exercicis de Txi Kung ajudem a que el Txí circuli amb fluïdesa pels meridians que recorren el cos, i si ja s'ha instaurat el desequilibri.

Aisss, soc una incorregible.. ja m'he tornat a enrotllar :-)

Bon cap de setmana

Maite Fruitós ha dit...

deia, que si ja s'ha instaurat el desequilibri, ens ajuda a dispersar el bloqueig i restaurar la circulació energètica i l'equilibri

:-)

Moments ha dit...

Tarek, al teu blog sempreaprenccoses noves.
M'hauré de fer mirar la meva energia!

Anònim ha dit...

MyT, M'encanta llegir-te.Com diu na joana, amb tu sempre aprenc coses noves o coses sobre coses velles.
Mai diguis que t'enrotlles, de debò, dona gust llegir el que dius.
Quan vaig començar aquest Post, estava segur que hi faries una aportació i, a més , ho desitjava, doncs en saps molt. Per cert, hi ha algun llibre sobre Medecina Xinesa que estigui bé?.
Una abraçada i enrotlla't tant com vulguis.......o més1 ;-)

Anònim ha dit...

Myt,tens raó , m'he deixat les emocions i el seu efecte sobre el nostre organisme...Ummmm!...He de buscar informació, si. ;-)

Una abraçada

Anònim ha dit...

Joana, Me'n alegro molt de que aprenguis coses noves i també del fet de que sigui pel que diem tots plegats.
L'energia?...Molt fàcil. Te la mires i t'apuntes a fer Tai Txí o Txí Kung i ja esta..;-))

Una abraçada

Anònim ha dit...

Sak.-
Nunca olvidare un comentario tuyo. Hasta ahí podiamos legar!! ;-))
Lo que pasa es que como lo resumes mucho, creia que volverias a leer el post contraductor. Si ya has conseguido que te lo tradujera..pues ya esta, pero sino te lo traduzco todo. De verdad, no es broma.
Lo has leído con traductor ?

Un abrazo de Amma y Oso

Anònim ha dit...

Ya lo leí con traductor.

Me parece bien que busquen la causa primero, pues es ahí donde se debe atajar.

No pasa nada, Tarek. Yo soy de pocas palabras, más que nada respondo para que sepas que he leído, que me he pasado; pero poco podría añadir a lo mucho que aprendo con tus cosas.

Un beso, bello amigo.

Anònim ha dit...

Sakki.- Aprender de mi? Bueno, quizás saco temas y cada uno se lo hace a medida, pues yo no tengo ni idea de nada. Pero, gràcias por el cumplido.

Aunque escribas poco, tus palabras siempre son apreciadas.

Un abrazo.

Maite Fruitós ha dit...

Hola de nou!

Com bon autor de Chi Kung, et recomanaria a Daniel Reid. En té varis i són bons "El libro del Chi Kung, el "Tao de la Salud, el sexo y la larga Vida", "Los tres tesoros de la salud",..

Pel que fa a Medecina Tradicional Xinesa, n'hi moltíssims, alguns massa senzills i d'altres molt complicats partint de zero.

Podries començar per "Medicina China; una trama sin tejedor", o "Entre el Cielo y la Tierra, los cinco elementos de la Medicina China", o "Atacar el Dragón. Hi ha un llibre de Tai Txi de Tew Bunnang que parla força de la Medecina Xinesa "Tai Chi Chuan, camino de curación".

Dóna'ls-hi una miradeta i a veure quin et crida... ;-)

Bon diumenge

Maite Fruitós ha dit...

A "Atacar el Dragón, método práctico de Acupuntura", del Dr. Josep Mª Torrabadella, tens informació completa i apart tots els meridians ben especificats i amb explicació terapèutica de cada punt...
:-)

Anònim ha dit...

Gràcies MyT, em pots dir que faria jo sense la ombra de una mestra com tu al meu davant?

Una abraçada