dimecres, 28 de novembre del 2007

MERIDIANS XINESOS





TEORIA DELS MERIDIANS
Es diu que l'Acupuntura va néixer a la Xina. És una ciència molt antiga eminentment pràctica que data d'aproximadament de 5000 anys, alguns tractats fins i tot esmenten que el seu descobriment data des dels anys 2696 a 2598 A.C El nom d'Acupuntura deriva de les paraules llatines "Acus", que significa agulla i "Pungue" que significa penetrar, o sigui que consisteix en la penetració i estimulació en forma estratègica, de certs punts del cos humà a travès de la pell, per diferents tipus d'agulles fines
Els punts d'Acupuntura al cos humà es van classificar originalment a l'antiga Xina en 14 grups separats. La línea que uneix els punts d'acupuntura en cada grup és anomenada "Meridià". D'aquests 14 meridians, 12 són bilaterals ( a la dreta i a l'esquerra del cos), els restants 2 es troben en la línea mitjana. Aquests últims van ser descoberts més recentment i no pertanyen al sistema clàssic de "Meridians" i es denominen "Extra Meridians".
D'altra banda hi ha el que els xinesos han denominat Qi o Txí que és l’energia vital que dóna la vida a tota matèria vivent i que circula a travès del sistema de canals o meridians. Cada meridià té un trajecte definit al cos, que es divideix en dues parts:
. La via interna
. La via externa

La interna té el seu origen a un òrgan, recorre internament el cos i es connecta a la ruta externa en el punt d'acupuntura. La ruta externa finalitza a la terminal del punt d'acupuntura i és connectada a una altra ruta interna, portant-la de tornada a l’òrgan d'origen, convertint el trajecte total o meridià en un circuit tancat.
Cada Meridià és anomenat d'acord a l’òrgan d'origen, per exemple: Fetge, Pàncrees, Melsa, Estomac, etc., excepte els dos situats en la línea mitjana; el de localització posterior és anomenat “Vas Governador” i l'anterior és anomenat "Vas Concepció".



L’energia corporal circula per trajectes específics anomenats meridians, els quals , en nombre de dotze, es distribueixen simètricament a cada costat del cos. Sis d’ells son yin i sis yang:

1.- Meridià del Pulmó (P). Yin

2.- Meridià del Budell Gros (BG). Yang

3.- Meridià de l’Estómac (E). Yang

4.- Meridià de la Melsa-Páncrees (MP). Yin

S.- Meridià del Cor (C). Yin

6.- Meridià del Budell Prim (BD). Yang

7.- Meridià de la Bufeta (B), Yang

8.- Meridià del Ronyó (R). Yin

9.- Meridià Circulació i Sexualitat (CS). Yin

10.-Meridià Triple Calefactor (TC). Yang

11.-Meridià de la Bufeta Biliar (BB). Yang

12.-Meridià del Fetge (F). Yin

A més d’aquests meridians parells, existeixen dos senesos: El Meridià “Vas Gran Governador” (VG) o Tu Mo, i el “Vas de la Concepció” (VC) o Jenn Mo.

Tractament , generalitats:
Aquests canals ò meridians són trajectes virtuals (no poden veure's a simple vista) per on l'energia circula a la superfície de l’organisme i corren com a rius pel cos per irrigar i nodrir els teixits; qualsevol obstrucció pot augmentar el flux d’energia en una part i disminuir-lo en d'altres, això condueix a disfuncions, malaltia i mort en casos extrems. Inserint agulles i aplicant calor i/o electricitat a diversos punts precisos d'acupuntura, podem influir en aquests canals en que desblocarien l'obstrucció en els punts de bloqueig. Amb això s'aconsegueix l’harmonia i el balanç Yin - Yan, o sigui energia negativa i positiva respectivament, aquest balanç és l'estat de salut del cos, ment i esperit.
El tractament es basa en la teoria dinàmica del flux d’energia vital que flueix en forma continua per tot el cos. En tota malaltia dels òrgans interns, hi ha una excitació dels acabaments nerviosos, que viatja per diferents vies fins a zones corresponents de la pell. L'aplicació d'agulles en punts específics del cos, "Punts d'Acupuntura" (es reconeix també com a llocs on s'ajunten la sang i l’energia nerviosa, apercebent-se l'acció dels punts com un fenòmens de balanç entre la part neural i la humoral), pot influir positivament aquests fluxos d’energia, contribuint així a la restitució de l'equilibri energètic de l'organisme.

11 comentaris:

Maite Fruitós ha dit...

Ostres Tarek! Aviat seràs un bloc de referència en saviesa oriental, eh!

Quina il.lusió veure aquest despertar teu en aquest món, aquest valuós impuls per comunicar-nos des d'aquest teu espai tot aquest fascinant món.

Poca cosa puc afegir que no hagis dit tu ja de forma totalment correcta i clara.

Potser que aquests rius que esmentes que corren per irrigar i nodrir els teixits, porten el fluxe energètic també vers els òrgans i víceres que treballen acopladament, creant un complexe sistema d'alimentació global pel nostre cos, segons la Teoria del 5 elements que tan bé ens vares explicar l'altre dia.

Una abraçada de Chi, il.lusionada per la teva il.lusió

Kamal ha dit...

Les teves paraules m'omplen molt, doncs venen de tu, tota una entesa.
Ara, que sàpigues que jo no en tinc ni idea, que llegeixo, miro, i faig un recull, sobretot per tenir a mà coses que vaig aprenent. Es com si fossin apunts de quan estudiava. Ara, si queda prou bé, llavors encara millor. La teva aprovació, m'empeny a seguir. Gracies MyT, ets una gran persona. ;-)
Serà contagiosa l'il·lusió?
Una abraçada molt gran

Adelina ha dit...

Yo respeto a los que creen que la acupuntura funciona; pero yo pienso que no da resultados. Al menos en bastante gente que yo conozco que se sometió a ella.

A mí una vez la utilizaron en el oído para el tabaco, y...no. No dio resultado.

Muchos besos.

Moments ha dit...

Jo vaig seguir un tractament durant bastants de mesos per aprimar-me i res de res. La gana me va fugir, però me sentia marejada i malament i només me vaig aprimar un quilo.
Però conec gent a qui l'aupuntura li ha anat molt bé, en diversos tractaments.
Gràcies, Tarek, per il·lustrar-nos en totes aquestes coses que saps:-)

Kamal ha dit...

Sak.- No sé lo suficiente. Pero, conozco gente que si y gente que no.
De todas maneras me admira que los chinos la hayan usado durante tantos siglos y sigan...algo debe haber, no creo que esten tan locos..No sé ya veremos...quizas , deberia hacer una encuesta a gente que se lo ha hecho.
De momento , a ti te apunto como que no dió resultado.

Bueno, pero...aceptaras un abrazao , espero

Kamal ha dit...

Joana,
Mira de fet, jo no en se. De fet, estic entrant en aquestes coses i vaig traient el nas. El que passa es que vaig posant allò que vaig coneixent.....però a mi m'agrada i em sento feliç si en algú li resulta profitós.

Una abraçada,joana

Maite Fruitós ha dit...

No trobarem mai dues persones que amb un tractament reaccionin de la mateixa forma.

Hi ha persones que han trobat en l'acupuntura un tresor i d'altres que no creuen en els seus resultats.

Com sempre, en la sanació hi intervenen molts factors i un és fonamental: que el pacient tingui realment la intenció de guarir-se ( a vegades en el nostre inconscient la voluntat no és tan clara i ens anem auto-destruint). A la malaltia o a les addiccions influeix molt el nostre estat emocional, l'estructura del nostre caràcter, els danys que ja estan fixats a les nostres cèl.lules. La base de la medicina xinesa està en la prevenció. Instaurar l'equilibri abans no s'instauri el caos. No hi ha comprovació científica però sí empírica, amb més de 5000 anys d'experiència. Molts metges occidentals, a l'actualitat, comencen a obrir-se i a reconèixer el seu valor. Ens guiem per les nostres pròpies experiències i el que hem sentit, i és una opinió molt respectable. :-)

Bon diumenge!

Kamal ha dit...

MyT, fa molts anys vaig anar a veure a un amiga a Suecia. Em va explicar que a l'Universitat hi havia una assignatura sobre Acupuntura. I fa anys. Mica en mica s'ha anat introduint. O sigui, la medecina, diguem-ne occidental ha anat acceptant-la. Per alguna cosa deu ser, doncs bo es el col·lectiu de metges com per deixar-se agafar terreny per altres. La teva explicació es molt adient , doncs crec que diu les causes per les quals s'ha introduït i com funciona.

Una abraçada amb agulles ;-)

Maite Fruitós ha dit...

Jos, tens raó i si s'obren mica en mica no és sense abans haver comprovat que en molts casos funciona. Jo no en soc cap gran entesa, només m'apassiona el tema, però he vist reaccions positives molt impressionants i me'n fio de les fonts.

Ostres, a veure cap a on apuntes les agulles de l'abraçada eh que els hi tinc cert respecte :-) Una abraçada amb digitopuntura

Kamal ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
Kamal ha dit...

MyT, hola en Jos era jo, en Tarek...que sense adonar-me'n havia posat un altre nick. Mira, crec que a França i a Alemany tinc entès que la Acupuntura entra per la Seguretat Social. Si hi ha pela pel mig, llavors , es que en alguna cosa funciona.
no problema...
Una abraçada amb els dits
Tarek