dissabte, 20 d’octubre del 2007

Yin i Yang


Representació del Circ Xinés de l'espectacle Yin i Yang



El yin el yang és un concepte sorgit de la filosofia oriental fonamentat en la dualitat de tot l'existent a l'univers. Descriu les dues forces fonamentals, oposades però complementàries, que es troben a totes les coses. Això explicaria que en la Naturalesa els ritmes es defineixen per l'aparició d'oposats: llum/foscor, so/silenci, moviment/quietud, vida/mort, respiració/inspiració...
Segons aquesta idea, cada ésser, objecte o pensament té o posseeix un complement del que depèn per a la seva existència i que al seu torn hi ha dins d'ell mateix. D'això es dedueix que res no existeix en estat pur ni tampoc en absoluta quietud, sinó en una contínua transformació. Així home-dona no seria més que la dualitat dels dos conceptes complementaris i que de fet, es troben un dins l'altre. A més, qualsevol idea pot ser vista com la seva contrària si es mira des d'un altre punt de vista. En aquest sentit, la categorització només ho seria per conveniència. Aquestes dues forces, yin i yang, serien la fase següent després del taiji o Tao, principi generador de totes les coses, del qual sorgeixen.
Yin i Yang tenen diferents significats segons el context. En el seu concepte més senzill , yin i yang es refereix als dos aspectes oposats però complementaris de tot el que existeix Per exmple, si parlem de mirar a d’alt , al cel, la paraula d’alt i cel només tenen significat quan els relacionem amb els aspectes a baix i terra Així els conceptes a dalt i cel i a baix i terra es donen significat mútuament. Si no existís a dalt i cel no existiria el concepte de a baix i terra. I a l’inrevés. En aquest exemple a dalt i cel serien Yang i a baix i terra serien Yin..Ara bé, el cel que era fins ara Yang , si està ennuvolat , fosc, llavors seria yin en comparació de altres moments en que esta clar i assolellat.

El Yin i el Yang serien dos aspectes de una mateix cosa Aquesta unitat s’expressa amb el símbol del Tai Txi.



La part fosca seria el Yin i la clara el Yang. La línia que els separa no és recta, es sinuosa, representant l'equilibri dinàmic entre els conceptes i la seva continua transformació. Els punts de diferent color simbolitzen la presència de cada un dels dos conceptes un dins de l'altre.

El concepte de Yin i Yang els troben al Tai Txí, i d'altres arts marcials, així com a la filosofia de Confuci, al Tao i a la medecina Xina i el Yi Jing.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Me ha gustado la explicación. Por eso no conoceríamos la felicidad, sin antes haber sabido lo uqe es la tristeza...

Un beso.

¿Al final no te fuiste?

Kamal ha dit...

Felicidad/tristeza otra cosa que cambia como el viento.
Vine un momento , me volvi a ir, he vuelto...esta vida se esta poniendo dificil! ;-)
un beso

Anònim ha dit...

¿Por? Espero que no se te ponga difícil...

Un beso. Felices sueños

Kamal ha dit...

No, es que hago demasiadas cosas y no puedo abarcarlas todas....uno es limitado y el dia solo tiene 36 horas, no?

un beso....

Maite Fruitós ha dit...

Molt ben explicat, Tarek :-)

També necessitem els moments yin (de descans) quan tenim una activitat de 36 hores, eh! ;-) És totalment necessàri per l'equilibri... ;-)

Una abraçada

Kamal ha dit...

Si, massa activitat desequilibra un munt. Vaig a buscar el Yin ...i el Yang i, apa, a dormir tots juntets. ;-)

Una abraçada